Lämna Blodprov

Välj bland 150+ lab

Nu är det dags att göra blodprov. Då väljer någon av våra anslutna mottagningar. Du kan läsa mer om hur blodprovet går till och vilka förberedelser du behöver göra. Det är olika förberedelser för olika prov.

Behöver jag fasta inför provet.

För vissa prov behöver du fasta innan du lämnar blod. Det innebär att du inte får äta eller dricka något tio timmar före provtagningen. Oftast gäller det från klockan 22 på kvällen innan provtagningen. Det går bra att dricka ett litet glas vatten.

Reglerna för fasta kan variera mellan olika laboratorier och analyser. För vissa blodprover finns det särskilda föreskrifter för intag av läkemedel, mat och alkohol. Du kan få mer information om vad som gäller för dig av den som ska ta provet.

Varje produkt du kan beställa från oss har en tydlig instruktion vad som gäller inför provtagningen. I remissen du får står oftast också längst ner vad som gäller.

Är det obehagligt med provtagningen?

Upplevelsen kan vara mycket individuell. Det kan göra ont och svida lite att lämna blodprov men det går snabbt över. En del tycker att det är mycket obehagligt att lämna blodprov. Då kan det vara skönt att sitta eller ligga ner när provet tas. Berätta för den som ska ta provet om du känner dig orolig.

Läs mer om spruträdsla här på Vårdguiden 1177.se

Venöst blodprov

Våra prover är venösa blodprover med ett stick i handen eller armen. Du lämnar då ett blodprov från en ven som är tydliga i armbågsvecket eller på ovansidan av handen.

Provtagningssköterskan tvättar huden där sticket ska göras ochtar provet med en speciell provtagningskanyl som kopplas till ett provrör. Blodet sugs sedan upp i provröret.

Ibland används ett så kallat stasband. Det spänns åt över armen och gör så att venerna syns tydligare för den som ska ta provet.

Efteråt får du en plåsterlapp över stickhålet. Du kan ta bort det efter en timme. Du kan få ett blåmärke efter provet men oftast blir det en liten prick från stickstället som försvinner efter en eller två dagar.