FemineaLab Media

Feminea Laboratories Academy

januari 4, 2023

Hur görs ett hälsotest?


Featured image for “Hur görs ett hälsotest?”

Hälsotest

Våra vanligaste frågor om hälsokontroller är vilka analyser som vi gör, vad det kostar, hur det fungerar att ta ett blodprov, vart ska man gå för att ta ett blodprov, vilka förberedelser behövs och inte minst hur analyssvaret ska tolkas. Här ska vi svara på alla frågor om hur det fungerar och hur enkelt det faktiskt är.

Vi har gjort tusentals blodprover

Vi på FemineaLabs driver själva en vårdcentral som heter Citikliniken och har direkt lång erfarenhet av att själva ta blodprov på våra patienter i vårt eget labb eller skicka på remiss till annan plats för provtagning.

På varje vårdcentral är det din läkare som utreder dina symtom där blodprov med analys ofta är en del i en större utredning för att fastställa en diagnos. Läkaren skriver då en remiss för ett adekvat blodprov och skickar remissen till labb.

På många vårdcentraler tas blodprovet på plats och själva blodprovet skickas sedan vidare till laboratorium för analys och efter några dagar kommer provsvaret till vår läkare.

Vi har gjort tiotusentals sådana beställningar och detta är att betrakta som standardrutiner på en vårdcentral. Det är läkaren som bestämmer vilken typ av prover denne vill göra baserat på ditt samtal vid besöket och din historik.

Du bestämmer själv vilken analys du önskar

När du gör en hälsokontroll online så bestämmer du själv vilket blodprov du är intresserad av.  I vår hälsokontroll kan du välja mellan 50 olika prover eller paket.

Om du har svårt att hitta ett lämpligt prov så kan du använda sökfunktionen i toppen av hemsidan där du istället beskriver vad du är intresserad av, så kommer sökfunktionen hitta hälsokontroller på din förfrågan.

När du beställt din hälsokontroll är det dags att välja blodprovsmottagning. Feminea Labs ser till att en e-remiss skickas till den blodprovsmottagning du valt om den är ansluten annars laddar du ner din remiss från Mina Sidor. Det är alltså inte en läkare som väljer typ av blodprov för sin utredning. Rent praktiskt fungerar det så att remissen finns redan i mottagningarnas system och med din identifiering kan de läsa av remissen vid ditt besök på provmottagningen. Om vi inte är direkt anslutna till den provmottagning du har valt har du ändå tillgång till remissen digitalt från oss som du kan visa upp på plats.

Den stora skillnaden mellan en privat hälsokontroll som du själv beställer och att en läkare beställer ett prov vid ett vårdbesök i den allmänna sjukvården, är att det är du själv som bestämmer vilket blodprov eller hälsokontroll du vill göra.  Du beställer den hälsokontroll du önskar med hjälp av ditt BankID.

Vi analyserar resultatet, skapar en rapport med kommentarer från läkare som du tar del av i din Journal på Mina Sidor hos oss. Inloggning i din Journal gör du med ditt personliga BankID. Du slipper dessutom stå i vårdkö eller få frågor om varför du vill ta ett specifikt prov. Du bestämmer med andra ord helt själv.

Vilka typer av blodprov gör FemineaLabs?

Vi gör samma typer av blodprov som utförs på svenska vårdcentraler. Det finns hundratals hälsomarkörer att analysera men många av dessa beställs sällan. Vi erbjuder de vanligaste och mest etablerade hälsomarkörerna antingen som enskilda eller sammansatta som färdiga hälsopaket.

Vad kostar det att göra ett blodprov?

Ett blodprov med analys kostar mellan några hundra kronor och upp mot tusenlappar beroende på hur omfattande prov du önskar. Vi har ibland kampanjer för under en hundralapp så håll utkik efter det. Våra analyser med över 30 hälsomarkörer där vi gör en helhetssyn på din hälsa är förstås de dyraste me också de mest populära. Eftersom i priset är det inbakat mycket adminstration, infrastruktur och vårdpersonal är det ofta kostnadseffektivt att beställa en mer sammansatt hälsokontroll. Men viktigast i sammanhanget är att en sammansatt hälsokontroll ger en mer samlad bild av din hälsostatus än ett enskilt test.

hormonell obalans-feminealab

Mottagning

Om du aldrig förut har tagit ett blodprov så kommer här matnyttig information om var du hittar en blodprovsmottagning, vad du behöver tänka på, hur det går till och vad som kommer att hända efter att du har beställt ett blodprov.

Vid beställning av blodprov

När du beställer ett blodprov så är det frikopplat från var någonstans du önskar ta ditt prov. Vi är anslutna till över 150 provtagningar runt om i Sverige och dessa är i sin tur anslutna mot de centrala labben Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs eller Synlab. Samtliga dessa labb är ackrediterade med hög kvalitetssäkring.

Vår interna process, efter att vi tagit emot din beställning till provsvaret levereras, är kvalitetssäkrad med certifieringstandarden ISO 9001:15 för kvalitet via vår samarbetspartner vårdcentralen Citikliniken.

Din e-remiss

De flesta av våra provtagningar tar e-remiss och om de inte gör det så kan du ladda ner remissen från Mina Sidor. Du får en notifiering om det från oss. Observera att nästan samtliga mottagningar som regelbundet utför blodprovstagningar kan ta emot din remiss. Mindre blodprovstagningar utanför Region Stockholm kan dock i sällsynta fall ha mindre erfarenhet av detta och det är viktigt att mottagningen läser remissen noggrant så de förstår till vem de ska skicka provsvaret.

Jag har beställt en hälsokontroll men inte fått en remiss?

Efter att du har beställt tar det normalt en arbetsdag innan du får en remiss. Om vi är högt belastade kan det ta ca 3 arbetsdagar innan du får en remiss. Om du beställer tidigt en fredag kan du räkna med att du får en remiss följande måndag eller tisdag. Du kommer alltid notifieras via e-mail när din remiss är producerad. Kontrollera din papperskorg så inte din postleverantör har lagt den där.

Var ligger min blodprovsmottagning?

Du kan söka på vår sida om platser för blodprovsmottagning om sådan finns i närheten av var du bor eller arbetar. Om du inte hittar det du söker så ta kontakt med oss så hjälper vi till. De flesta blodprovsmottagningar ligger i anslutning till vårdcentraler. En del har dropin och andra har tidsbeställning. En del finns på sjukhus. Exempelvis Danderyds sjukhus och många fler har dropin under stor del av dagen.

Jag hittar inte min blodprovsmottagning på eran hemsida!

Alla mottagningar finns inte listade på vår hemsida eller geolokaliseringen fungerar inte för tillfället när du surfar på vård hemsida. Det är inget att oroa sig över utan du kan då googla "blodprovmottagning" och välja den som ligger i närheten av dig. Beställ tid hos mottagningen och ta med dig id-handling och din remiss. Glöm inte att följa vad som står på remissen och de rutiner som de har på blodprovsmottagningen. Du kan alltid ringa din mottagning om du har några funderingar över hur du bör förbereda dig.

Tar blodprovet lång tid att göra?

Nej, det brukar gå ganska så fort. Från att du sätter dig i väntrummet vid drop-in kan de ta upp till 15-30 minuter så är det klart. Själva sticket i sig och tappa lite blod tar bara några minuter. Kontrollera vad som gäller för just den mottagning du väljer och följ deras förberedelser.

Vilka förberedelser krävs för ett blodprov?

För varje hälsokontroll du kan beställa av oss på nätet finns det en anvisning om hur du ska förbereda dig och det kan vara lite olika beroende på vilken hälsokontroll du väljer. Du kan även få specifika praktiska anvisningar när du kommer till blodprovsmottagningen. Här kommer dock de generella anvisningarna som du bör tänka på. Du kan läsa mer på vår Kunskapsbank om förberedelser.

Ta alltid med dig legitimation till mottagningen.

Du behöver inte ta med dig remiss till mottagningen om vi inte har anvisat dig att göra så eftersom remissen finns som e-remiss hos de flesta mottagningar du kan gå till. Om vi har anvisat dig att ta med remiss kommer vi i god tid att skicka ut den eller du kan enkelt ladda ner den från Mina Sidor där du beställde kontrollen.

Helgdagar och sen fredag eftermiddag fungerar normalt inte ta blodprov då de måste skickas vidare till centralt laboratorium. Några mottagningar klarar sen fredag eftermiddag men är inte att generellt rekommendera.

Många blodprover måste tas på fastande mage dvs du ska inte ha ätit 12 timmar innan blodprovet ska tas. Detta kan gälla för t.ex prover för diabetes eller blodfetter. Dricka vatten och te går dock bra. Dessa instruktioner finns även med på det specifika test som du väljer. Om du inte följer dessa rekommendationer kan analyssvaret bli missvisande.

Vissa prover måste tas tidigt på morgonen för att analysen ska bli rätt. Även sådana förberedelser kommer att finnas angivna när du beställer ditt test.

Undvik ansträngande aktiviteter inför ditt prov och vila gärna ca en kvart på plats innan du tar själva provet.

Det kan finnas särskilda instruktioner om medicinering för vissa hälsotester. Om det är möjligt ska medicinering undvikas i samband med provtagningen och det finns särskilda anvisningar om man går på antibiotika

I övrigt om inga andra instruktioner är angivna i samband med din beställning av hälsokontrollen ska du leva helt normalt såsom du brukar inför din blodprovstagning

Gör det ont att ta blodprov?

Normalt gör det inte ont att ta ett blodprov men det kan upplevas som obehagligt. Alla våra prover tas venöst vilket innebär att blodet tappas via armvecket. Det kan sticka till när de för in kanylen men känns oftast knappt alls.

Själva tappningen brukar bara pågå någon minut. Så från tiden att du satt dig ner för att ta blodprovet tills det är klart brukar ta några minuter. Den som tar provet frågar också om du följt förberedelserna inför blodprovet som t.ex om du är fastande eller inte.

hormonell obalans-feminealab.jpg

Efter Blodprovet

Efter att du tagit ditt blodprov skickas det till det centrala labbet för analys. När analysen är klar skickas den till oss för sammanställning och bedömning av våra läkare. När detta är klart notifierar vi dig och du kan läsa din rapport i din Journal.

Vad händer med mitt blodprov?

När mottagningen har tagit ditt blodprov kommer det att skickas till ett centralt lab där den huvudsakliga som analyserar ditt blod. Vi samarbetar med ackrediterade stora laboratorium vilka är Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris Medilab.

När de har analyserat blodet som kan ta någon dag efter att du lämnat ditt blod så svarar de på vår remiss eller e-remiss och våra läkare kan sedan sätta samman resultatet och ge en rekommendation. Du får en notifiering av oss så du kan gå in i din Journal och läsa svaret. Hela processen från att du lämnat blod kan ta några dagar upp till en vecka beroende på prov.

Vad ska jag göra efter att ha tagit blodprovet?

Nu är det bara att vänta tills analyssvaret kommer. Normalt så skickas ditt blodprov till det närmaste centrala analyslabbet som är anslutet till den blodprovsmottagning du besökte. Provet skickas samma dag.

Om det är normal belastning på labbet så görs analysen direkt senare under dagen eller följande dag.

Beroende på hälsomarkör kan det ta upp till 3 dagar innan det är klart. Vid något tillfälle har vi varit med om att det tagit en vecka. Så fort vi har fått analyssvaret från labbet går vår läkare igenom det noggrant och kontrollerar först att alla analyser är med och att själva analysen i sig är kvalitetssäkrad.

Eftersom vi bara samarbetar med ackrediterade labb som Karolinska, Unilabs och Synlab har vi aldrig sett några avvikelser på den fronten.

Våra läkare gör sedan en sammanställning och bedömning av varje enskild markör som du beställt och FemineaLab sammanställer en rapport som du kan ta del av via din Journal på Mina Sidor hos oss.

Du får en notifiering från oss via din epost och sen kan du logga in med BankID för att läsa rapporten. Om du tar ditt prov på en måndag så får du troligen besked innan veckans slut.

Analyssvaret

För många är det en spännande väntan på att få svaret på sin hälsokontroll. Från beställning till labsvar går det ofta fort men sedan ska även resultatet tolkas av våra läkare som sammanställs i en rapport.

Hur ska jag tolka analyssvaret från mitt blodprov?

Du behöver inte själv tolka ditt analyssvar. Våra läkare kommer att ge en fullständig förklaring till labbsvaret. Läkaren ger en tydlig kommentar om ditt resultat för varje hälsomarkör samt en sammanställning av hela analyssvaret.

För den vetgirige

 För dig som vill veta mer förklarar vi gärna lite mer ingående vad analyssvaret baseras på och hur du ska betrakta det. Varje hälsomarkör är en känd markör för sjukvården och har analyserats tusentals eller miljontals gånger tidigare av labben. Därför finns det bra data att jämföra ditt resultat med den svenska populationen och även internationellt beroende på markör som analyserats.

Det innebär att det finns väl etablerade referensvärden för vad som är normalt i populationen och vad som kan betraktas som avvikande. Referensvärden kan vara specificerade för kön, ålder, BMI och mycket annat. Ibland kan referensvärdena isig vara komplicerade att ta fram direkt utan att använda annan information och tabeller men oftast är det ett lägre och ett högre värde, ett intervall, som till och med är enkelt att hitta på nätet och kopplat till labbet.

Läkarens bedömning

Om du ligger inom referensvärdena eller i undre- eller högre referensintervallet för samtliga markörer kommer läkaren att göra en samlad bedömning om ditt hälsotillstånd baserat på provet. Läkaren kommer också att göra en bedömning och rekommendation huruvida du behöver göra något ytterligare t.ex. en annan mätning eller ta kontakt med en vårdgivare.

Läkaren ställer inte en diagnos baserat på hälsotest

Läkaren kan även föreslå en fördjupad utredning vid avvikelser för att kunna fastslå en eventuell diagnos. Detta kommer enbart göras efter en diskussion med dig hur du vill gå vidare.

Är alla referensvärden inom normalintervallet så kommer läkaren beroende på vad du skrivit i din hälsodeklaration ge dig rekommendation efter det. Notera att läkaren fastslår ingen diagnos enbart baserat på provsvaret utan det krävs alltid en noggrann och varsam utredning tillsammans med dig för det.

Hälsokontrollens betydelse

Det är viktigt att komma ihåg att du är varken frisk- eller sjukdomsförklarad på enbart ett hälsotest men den kan ge en vägledning. Hälsokontroll ska i första hand betraktas som förebyggande och som en baslinje för eventuella förändringar.

Hos oss kan du ställa hur många frågor du vill om ditt resultat.

halsotest-feminealab
 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

   

  Feminea Laboratories

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

   

  Feminea Laboratories